Vliegtuigongevallen in Twente 1940-1945 (v.2.0)

Vliegtuigverliezen van de RAF in Twente.

Inleiding.

In het begin van de oorlog waren aan zowel Duitse- als Engelse zijde de bommenwerpers qua snelheid en wendbaarheid ondergeschikt aan de jachtvliegtuigen. Om de bommenwerperbemanningen een grotere overlevingskans te bieden, schakelden beide luchtmachten al snel over op nachtelijke bombardementen. Dit leverde uiteraard de nodige problemen op voor wat betreft de navigatie, en daarmee voor de nauwkeurigheid waarmee een aanval kon worden uitgevoerd.

In 1940 werden door Britse Bristol Blenheims vaak overdag aanvallen uitgevoerd op scheepsdoelen voor de kust, en militaire doelen meer landinwaarts. De verliezen aan mens en materieel waren zo groot, dat het economisch gezien niet acceptabel was, om deze aanvallen overdag voort te zetten. De RAF zag zich derhalve genoodzaakt om meer en meer in de nachtelijke uren aanvallen uit te voeren. Uit eigen ervaring wist de RAF dat het bijna onmogelijk was om 's nachts, en met het blote oog, aanvallende vliegtuigen te onderscheppen, laat staan te vernietigen.

De Duitse verdediging vertrouwde vooral op luchtdoelkanonnen die langs de kust stonden opgesteld, en bemand werden door zeer goed getrainde manschappen. De luchtdoelkanonnen werden ook opgesteld in de buurt van belangrijke industriële, en militaire objecten zoals de fabrieken van Stork in Hengelo, en het vliegveld. Het duurde echter tot het einde van 1942 voordat Duitsland een vliegende luchtverdediging had gebouwd die de RAF werkelijk kon bedreigen. De Duitse Nachtjagdgeschwaders (NJG), onder andere gestationeerd op Fliegerhorst Twente, en de luchtdoelkanonnen zouden in de loop van de oorlog een zeer zware wissel trekken op de Engelse bommenwerpers.

Om noordwest Duitsland te kunnen bereiken vlogen de RAF bommenwerpers vaak ten noorden van de Waddeneilanden om vervolgens over midden Nederland terug te vliegen naar hun bases. Uiteraard werd de route ook andersom gevlogen, waarbij men langs Vlieland over het IJsselmeer vloog, om dan via Harderwijk naar het oosten te trekken. Zo ligt Twente dus in de vliegroutes van de RAF bommenwerpers.Top van de pagina