Vliegtuigongevallen in Twente 1940-1945 (v.2.0)

Vliegtuigverliezen van de Luftwaffe in Twente.

Inleiding.

De Luftwaffe nam direct na de veldslagen van mei / juni 1940 veel van de veroverde vliegvelden in Nederland, België en Frankrijk in gebruik. Indien noodzakelijk werden reparaties uitgevoerd en verbeteringen aangebracht. Er werden nieuwe hangars en gebouwen neergezet, die zeer goed gecamoufleerd werden. Er werden zelfs schijnvliegvelden aangelegd om de Geallieerde luchtmacht, vooral 's nachts te misleiden.

Vanaf de vliegvelden langs de kust werden in het najaar van 1940 de eerste nachtelijke aanvallen op Engeland gelanceerd. Eind 1940 werden ook de eerste vliegvelden gereed gemaakt voor ander soortige nachtvluchten. De nieuw gevormde Nachtjagdgeschwaders (NJG) moesten van deze vliegvelden gebruik gaan maken om de Duitse steden, en het Ruhrgebied te verdedigen tegen de nachtelijke aanvallen van de steeds groter wordende Engelse bommenwerperformaties. De meeste grote vliegvelden in Nederland en Belgi? zijn in de loop van de oorlog door de Luftwaffe gebruikt als uitvalsbasis voor de Nachtjagdgeschwaders. De vliegvelden Leeuwarden, Twente, Venlo, en St. Truiden zijn hier onder andere voor gebruikt.

Uiteraard werden de vliegvelden ook gebruikt door de Jagd- en Kampfgeschwaders (JG en KG) van de Luftwaffe, waarbij de Jagdgeschwaders het van af augustus 1942 ook moesten gaan opnemen tegen de Amerikaanse bommenwerpers. Later in de oorlog kwamen daar ook de begeleidende Amerikaanse lange afstandsjagers bij. De Amerikaanse P-47 Thunderbolt en de P-51 Mustang bleken geduchte tegenstanders te zijn voor de Jagdgeschwaders van de Luftwaffe.Top van de pagina