Vliegtuigongevallen in Twente 1940-1945 (v.2.0)

Een P-47 Thunderbolt bij Beuningen.

De 353ste Fighter Group.

De Amerikaanse 353ste Fighter Group was uitgerust met de P-47 D "Thunderbolt", en gestationeerd op de vliegvelden Raydon en Metfield in het Engelse Suffolk. De Fighter Group bestond uit drie Squadrons:

  • het 350ste Squadron met rompcode "LH",
  • het 351ste Squadron met rompcode "YJ",
  • het 352ste Squadron met rompcode "SX".
Het 350ste Fighter Squadron stond op vliegbasis Raydon. De radio code "Cockle" werd gebruikt om contact te leggen met vliegveld Raydon.

f45a

De P-47 Thunderbolt "No Guts, no Glory!" op vliegveld Duxford in juli 1995. Foto uit collectie auteur.

De Missie.

Op 4 augustus 1944 stuurde de 8th Air Force ruim 1250 bommenwerpers af op doelen in noordwest Duitsland. Ruim 700 jagers gingen de lucht in ter bescherming en ondersteuning van de bommenwerpers. Het merendeel van deze vliegtuigen bestond uit jagers van het type P-51 "Mustang" en P-47 "Thunderbolt". Daarnaast nog een beperkt aantal jagers van het type P-38 "Lightning".
Behalve begeleiding en ondersteuning werden de jagers ook ingezet voor het aanvalen van gronddoelen. Zo ook de Thunderbolts van het 350ste Fighter Squadron.
2nd Lt. Harry Y. Aldridge vloog deze dag met de P-47 D, met serienummer 42-76268, en had als opdracht gekregen het vliegveld Plantlünne aan te vallen. Op de terugweg vanuit Duitsland werden de vliegtuigen door Flak beschoten. Het toestel van 2nd Lt. Aldridge werd over de hele lengte geraakt; van de motor tot de staart van het vliegtuig en begon te branden. Harry Aldridge heeft nog geprobeerd het vege lijf te redden door gebruik te maken van zijn parachute, maar waarschijnlijk door de lage hoogte waarop werd gevlogen, heeft de parachute zich niet volledig kunnen openen. Het levenloze lichaam van Harry Aldridge werd op ongeveer 50 meter van het brandende vliegtuigwrak gevonden.
De P-47 was, na te zijn aangeschoten, loodrecht uit de lucht komen vallen, en neergekomen naast de weg van Oldenzaal naar Denekamp bij kilometerpaal 61.2. Het vliegtuig brandde volledig uit.

De bemanning.

Functie Rang Initialen Naam Nummer Leeftijd Begraafplaats Graf

Pilot

2nd Lt.

H.Y.

Aldridge

O-762190

-

USA

-

Het lichaam van Harry Aldridge werd overgebracht naar vliegveld Twente, en werd begraven op de Oosterbegraafplaats te Enschede. In februari 1946 werd Harry Aldridge herbegraven te Margraten, en uiteindelijk werden de stoffelijke resten van 2nd Lt. Aldridge gerepatrieerd naar de USA.Top van de pagina