Vliegtuigongevallen in Twente 1940-1945 (v.2.0)

Een Lancaster bij Sibculo.

Doel: Berlijn en Bochum.

Op 29 maart 1943 besloot de leiding van Bomber Command RAF, om die nacht een dubbele aanval uit te voeren op Duitsland. 329 Bommenwerpers werden uitgezonden om Berlijn aan te vallen, terwijl 149 Wellingtons en 8 Mosquito's een aanval zouden uitvoeren op Bochum. Het weer zat de aanvallers niet mee. Er lag een dik wolkendek boven Duitsland, en veel vliegtuigen hadden last van ijsafzetting. Eén van de Squadrons die deel zou nemen aan de aanval op Berlijn, was het 460ste Australian Squadron RAF, gestationeerd op de vliegbasis Breighton, en uitgerust met de Lancaster I en III.

Lancaster
Een 460 Squadron Lancaster III (afbeelding uit RAF Bomber Command Squadron History)

Het 460 Squadron RAF.

Het Australische 460 Squadron werd opgericht op 15 november 1941, op de basis Molesworth, en uitgerust met de Wellington IV bommenwerpers. Het squadron vloog in eerste instantie met de rompcode "UV", en later met de code "AR". In januari 1942 verhuisde het squadron naar de basis Breighton. In september 1942 werd het squadron omgeschoold van de Wellington naar de Halifax B.II bommenwerper. Het squadron werd in oktober 1942 echter uitgerust met de Lancaster B.I en B.III bommenwerpers. In mei 1943 verhuisde het squadron opnieuw, en nu naar de basis Binbrook in Lincolnshire waar het tot het einde van de oorlog zou blijven.

De aanval op Berlijn.

F/Lt. K.H. Grenfell steeg met zijn Lancaster, serienummer W4327, om 21.57 uur op van vliegveld Breighton voor de aanvalsvlucht op Berlijn. Op de terugweg van Berlijn werd de Lancaster aangevallen door een Nachtjager van de 7./NJG 1 (de 7e staffel van het Nachtjagdgeschwader 1) en van het type Bf 110 F-4, gevlogen door Uffz. Költringer. De nachtjager was door radar op het spoor van de Lancaster gebracht, en opende het vuur. Nog voordat de Lancaster in de diepte stortte zag de staartschutter van de Engels bommenwerper kans een salvo op de nachtjager af te vuren. Sgt. Webb had de Messerschmitt van Költringer geraakt, en beide vliegtuigen stortten neer.
De Lancaster kwam aan de Boerendijk bij Sibculo neer, en de Nachtjager in het Engbertsdijkveen bij Vriezenveen. Er waren van beide toestellen geen overlevenden. De Lancasterbemanning werd in Hardenberg begraven, en de Duitse vliegers werden naar Enschede overgebracht, en na de oorlog in Ysselsteyn begraven.

De bemanning.

Functie Rang Initialen Naam Nummer Leeftijd Begraafplaats Graf

Pilot
Flight Engineer
Navigator
Bomb aimer
Wireless op.
Air Gunner
Air Gunner

F/Lt.
Sgt.
F/O.
Sgt.
F/Sgt.
F/Sgt.
Sgt.

K.H.
G.E.
S.F.S.
R.
P.W.
R.L.
S.G.

Grenfell
Lewis
McCullagh
Cordingley
Dunn
Potter
Webb

403735
573570
403754
1008290
411010
406680
955673

28
20
29
29
22
31
26

Hardenberg
Hardenberg
Hardenberg
Hardenberg
Hardenberg
Hardenberg
Hardenberg

A6
A9
A8
A7
A4
A10
A5


Kenneth Hugh Grenfell was een zoon van Mr. en Mrs. Richard Everett Grenfell, uit Sydney, New South Wales, Australië, en getrouwd met Mabel Isabella Grenfell, uit Durham, England. Kenneth Grenfell is 28 jaar geworden.
George Edward Lewis was een zoon van Charles William en Lily Ethel Lewis, uit Potters Bar, Middlesex. George Lewis werd slechts 20 jaar.
Steven Falcon Scott McCullagh was de zoon van John Stephen en Kate Lextilia McCullagh, uit Neutral Bay, New South Wales, Australië. Steven McCullagh werd 29 jaar.
Ronald Cordingley was een zoon van Thomas en Daisy Cordingley,en getrouwd met Phoebe Cordingley, uit Salford, Lancashire. Ronald Cordingley werd ook 29 jaar.
Phillip Wesley Dunn was een zoon van Charles Wesley Dunn en Iris Minnie Dunn, uit Watson's Bay, New South Wales, Australië. Phillip Dunn werd 22 jaar.
Robert Lincoln Potter was een zoon van Robert Samuel en Mary Potter, uit Perth, West Australië. Robert Potter werd 31 jaar.
Sidney George Webb was een zoon van Arthur William en Nellie Marion Webb, uit Blackmore Park, Worcestershire. Sidney Webb werd 26 jaar.Top van de pagina