Vliegtuigongevallen in Twente 1940-1945 (v.2.0)

Messerschmitt Bf 110 bij Vriezenveen.

De RAF vliegt naar Berlijn en Bochum.

In de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 maart 1943 werden de bommenwerpers van RAF Bomber Command naar Berlijn en Bochum gezonden. Een aanvalsmacht van 329 bommenwerpers moest de hoofdstad van Nazi-Duitsland aanvallen, terwijl nog eens 8 Mosquito's en 149 Wellingtons van de tweede aanvalsmacht naar Bochum vlogen. Vanwege een dik wolkendek, en ijsaanzetting op de vliegtuigen waren beide aanvallen niet echt succesvol, hoewel er redelijk veel schade in Berlijn werd gemeldt. De bommen vielen in beide gevallen verspreid.
De terugvlucht van de RAF bommenwerpers was gepland over oost Nederland, en dus vlogen de toestellen ook in de buurt van het Twentse vliegveld, op weg naar hun bases in Engeland.
Van de aanval op Berlijn keerden 21 bommenwerpers niet terug, en van de aanval op Bochum keerden 12 van de 149 Wellingtons niet op hun bases terug. Het totale verlies voor Bomber Command bedroeg 6.9% van de aanvalsmacht.

Het Nachtjagdgeschwader 1 op Fliegerhorst Twente.

Flugzeugführer Uffz. Christian Költringer was met zijn Bordfunker Uffz. Wilhelm Vogt - beide mannen behoorden tot de 7./NJG 1 - opgestegen om de thuisvliegers van de RAF aan te vallen. Deze nacht vloog hij met een Messerschmitt Bf 110 F-4, Werkenummer 4668, en rompcode G9+AR.

f46

Een voorbeeld van een Bf 110 (bouwmodel) (foto Coll. Erik Hanekamp)

Uffz. Költringer werd door een Jägerleitoffizier vanaf de grond op het spoor van één van de RAF bommenwerpers gezet.
Deze bommenwerper, een Lancaster van het 460ste Australian Squadron RAF, gevlogen door F/Lt. K.H. Grenfell, werd door Christian Költringer neergeschoten, maar niet voordat de staartschutter van de Lancaster, F/Sgt. S.G. webb een dodelijk salvo op de Messerschmitt had afgevuurd.
De Lancaster van 460 Squadron was de derde, en laatste nachtelijke overwinning van Christian Költringer. Beide vliegtuigen stortten neer. De Lancaster kwam aan de Boerendijk bij Sibculo neer, en de Nachtjager in het Engbertsdijkveen bij Vriezenveen. Er waren geen overlevenden. De Lancasterbemanning werd in Hardenberg begraven. Költringer en Vogt werden op het Ehrenfriedhof in Enschede begraven, en na de oorlog herbegraven op het Deutscher Soldatenfriedhof Ysselsteyn.

Költringer Vogt

Het graf van Christian Költringer.

Het graf van Willi Vogt.De Messerschmitt bemanning.

Functie Rang Initialen Naam Nummer Leeftijd Begraafplaats Graf

Flugzeugführer
Bordfunker

Uffz.
Uffz.

C.
W.

Költringer
Vogt

-
-

22
23

Ysselsteyn
Ysselsteyn

R-10-233
R-10-234Top van de pagina